Bernáthegyi fajtaleírása és jellemzői

bernathegyi

A bernáthegyi története és eredete

A bernáthegyi kutya, más néven Szentbernárd-kutya, egy óriás termetű, gyengéd óriásként ismert fajta, amely Svájcból származik. Őseik valószínűleg a rómaiak által az Alpokba hozott masztiffok és molosszerek leszármazottai. A fajta pontos eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a 17. században alakult ki a svájci Alpok Szent Bernát kolostorában.

A kolostor szerzetesei ezeket a kutyákat használták vezetőként, őrzőkutyaként és mentőkutyaként. A kutyák vastag bundájuknak és erős testalkatuknak köszönhetően ideálisak voltak a zord alpesi terepen való munkavégzéshez. Híressé váltak arról, hogy eltévedt utazókat találtak meg és mentettek meg a havas hegyekben.

Az egyik leghíresebb bernáthegyi kutya Barry volt, aki állítólag 40 ember életét mentette meg a 19. század elején. Barry története segített népszerűsíteni a fajtát az egész világon.

A bernáthegyi kutyák ma is népszerűek családi kedvencként. Gyengéd természetükről, hűségükről és intelligenciájukról ismertek. Kiváló társak lehetnek aktív családok számára, de fontos megjegyezni, hogy nagy méretük és aktivitásuk miatt nem mindenki számára alkalmasak.

bernathegyi

A bernáthegyi fizikai jellemzői

A bernáthegyi Svájcból származó óriás termetű fajta, amely gyengéd óriásként ismert. Hatalmas méretük, vastag bundájuk, jellegzetes tricolor színezetük és kiegyensúlyozott testalkatuk lenyűgöző megjelenést kölcsönöz nekik.

Méret:

Ezek a kutyák igazi óriások, a hímek marmagassága 70-80 cm, súlyuk akár 90 kg-ot is elérheti. A nőstények valamivel kisebbek, 65-75 cm marmagassággal és 50-70 kg súllyal.

Szőrzet:

Dupla szőrükkel kiválóan felkészültek a zord időjárási körülményekre. Vastag aljszőrzetük védelmet nyújt a hideg ellen, míg a külső szőrzet vízálló. Két szőrzetváltozat létezik: hosszú és rövid szőrű. Színük jellegzetes: fekete foltok a testen és a fejen, fehér foltok a mellkason, a lábakon és a farok hegyén, barna foltok pedig a pofán, a füleken és a lábakon.

Testalkat:

Izmosak és erőteljesek, atletikus testalkattal. Széles mellkasuk és erős lábaik ideálisak a hegyvidéki terepen való munkavégzéshez. Nagy fejüket lógó fülek és barna szemek díszítik. Hosszú, bozontos farkukat büszkén hordják.

Egyéb fizikai jellemzők:

  • Erős állkapocs és ollós harapás
  • Vastag, ráncos bőr
  • Nagy, sötét mancsok

Ezek a kutyák nem csupán lenyűgöző külsejükről ismertek, de kiváló tulajdonságokkal is rendelkeznek. Gyengéd természetük, hűségük és intelligenciájuk ideális családi kutyává teszik őket, különösen gyerekek számára. Türelmesek, nyugodtak és védelmező ösztönnel rendelkeznek. Enyhén önfejűek is lehetnek, ezért következetes nevelésre van szükségük.

Ha egy hűséges, gyengéd óriást keres társnak, aki aktív családjához illeszkedik, a bernáthegyi kutya ideális választás lehet. Azonban fontos megjegyezni, hogy nagy méretük és aktivitásuk miatt nem mindenki számára alkalmasak. Felelős tenyésztőktől való vásárlás és a kutya megfelelő ápolása elengedhetetlen a boldog és egészséges közös élet biztosításához.

Viselkedése és jelleme

A bernáthegyi kutya nem csupán lenyűgöző külsejéről és hatalmas méretéről ismert, de kiváló tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek ideális családi kutyává teszik őket, különösen gyerekek számára.

Gyengéd óriás:

Ellentétben impozáns méretükkel, a bernáthegyi kutyák rendkívül gyengéd természetűek. Türelmesek, nyugodtak és kiegyensúlyozottak, ami ideális választássá teszi őket családokba, ahol kisgyerekek is élnek. Nem hajlamosak az agresszióra, és kiválóan tolerálják a gyerekek játékos viselkedését.

Hűséges társ:

A bernáthegyi kutyák rendkívül hűségesek családjukhoz. Erős köteléket alakítanak ki gazdáikkal, és szeretik velük tölteni az időt. Védelmező ösztönük révén óvják családjukat és otthonukat.

Intelligens munkakutya:

Bár gyengéd óriások, a bernáthegyi kutyák intelligensek és könnyen taníthatók. Eredetileg mentőkutyaként és pásztorkutyaként dolgoztak, és ma is kiválóan teljesítenek engedelmességi versenyeken, súlyhúzó sportokban, sőt terápiás kutyaként is.

Fontos Jellemzők:

  • Gyengéd és barátságos: Ideális családi kutya, különösen gyerekekhez
  • Türelmes és nyugodt: Nem hajlamos az agresszióra
  • Intelligens és tanítható: Könnyen képezhető munkakutya
  • Védelmező ösztön: Hűséges társa a családnak, óvja a területet
  • Enyhe önfejűség: Következetes nevelést igényel

Fontos megjegyezni:

A bernáthegyi kutyák nagy méretük és aktivitásuk miatt nem mindenki számára alkalmasak. Rengeteg törődést és mozgást igényelnek, ezért fontos, hogy a gazdi biztosítani tudja számukra a megfelelő környezetet és életmódot. Ezen kívül, hajlamosak lehetnek a nyáladzásra, ami egyesek számára kellemetlen lehet.

A bernáthegyi kutya gyönyörű, hűséges és gyengéd óriás, aki ideális társ lehet aktív családok számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy nagy méretük és aktivitásuk miatt nem mindenki számára alkalmasak. Felelős tenyésztőktől való vásárlás és a kutya megfelelő ápolása elengedhetetlen a boldog és egészséges közös élet biztosításához.

Táplálkozása és étkezési szokásai

A bernáthegyi kutya hatalmas termetű fajta, lenyűgöző megjelenéssel és gyengéd óriásként ismert. Táplálkozásuk és étkezési szokásaik gondos odafigyelést igényelnek, hogy fenntartsák egészségüket és optimális súlyukat.

Táplálkozási igények:

Kiegyensúlyozott étrend: A bernáthegyi kutyáknak kiváló minőségű, tápanyagokban gazdag étrendre van szükségük, amely tartalmaz fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Számos kereskedelmi kutyaeledel kapható, amelyek kifejezetten nagy testű fajták számára készültek, de konzultálhat állatorvossal is a kutya egyéni igényeinek megfelelő étrend összeállításához.

Fehérje: A fehérje a bernáthegyi kutyák izomtömegének és erejének fenntartásához szükséges. Válasszon olyan ételt, amely legalább 25% fehérjét tartalmaz.

Szénhidrátok: A szénhidrátok energiát biztosítanak a kutyának. Válasszon olyan szénhidrátforrásokat, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök.

Zsírok: A zsírok esszenciális zsírsavakat és energiát biztosítanak. Válasszon olyan ételt, amely egészséges zsírokat tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak a lazacból vagy a lenmagból.

Vitaminok és ásványi anyagok: A vitaminok és ásványi anyagok a kutya általános egészsége és jóléte szempontjából elengedhetetlenek. Győződjön meg róla, hogy a kutyaeledel tartalmaz kalciumot a csontok erősítéséhez, glükózamint és kondroitint az ízületek egészségének megőrzéséhez, valamint antioxidánsokat az immunrendszer erősítéséhez.

Étkezési szokások:

Napi étkezések: A bernáthegyi kutyáknak általában naponta kétszer kell enniük, reggel és este. A kölyköknek gyakrabban, akár naponta háromszor vagy négyszer is etetni kell őket.

Ételmennyiség: A kutya által szükséges étel mennyisége a korától, súlyától, aktivitási szintjétől és anyagcseréjétől függ. Kövesse az ételcsomagon található utasításokat, de konzultálhat állatorvossal is a kutya egyéni igényeinek megfelelő adagolás meghatározásához.

Friss víz: A friss víz mindig legyen elérhető a kutya számára. Fontos, hogy a víz friss és tiszta legyen, és cserélje naponta.

Fontos megjegyzések:

  • A bernáthegyi kutyák hajlamosak lehetnek az elhízásra, ezért fontos, hogy figyelje a súlyukat és ne etesse túl őket.
  • Kerülje a magas zsírtartalmú, cukros vagy mesterséges összetevőket tartalmazó ételeket, amelyek emésztési problémákat okozhatnak.
  • Ha bármilyen változást észlel a kutya étvágyában vagy súlyában, forduljon állatorvoshoz.

A bernáthegyi táplálkozása és étkezési szokásai gondos odafigyelést igényelnek, hogy fenntartsák egészségüket és optimális súlyukat. Kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő adagolással és friss vízzel biztosíthatja, hogy kutyája boldog és egészséges maradjon. Ne feledje, hogy konzultáljon állatorvossal, ha bármilyen kérdése vagy aggálya van a kutya táplálkozásával kapcsolatban.

A bernáthegyi gondozása

A bernáthegyi kutya gondozása különleges figyelmet és törődést igényel, mivel nagytestű és hosszú szőrzetű kutyafajta. Az alábbiakban részletezem a legfontosabb gondozási szempontokat:

Mozgás és aktivitás

Testmozgás: A bernáthegyi aktív kutya, amely napi rendszeres testmozgást igényel. Hosszú séták, futás és játékok segítenek fenntartani az egészséges súlyt és megelőzni az unalmat.

Játék és mentális stimuláció: Emellett fontos a mentális stimuláció is, például interaktív játékokkal, amelyek segítenek fenntartani a kutya szellemi frissességét.

Egészségügyi ellátás

Állatorvosi ellenőrzések: Rendszeres állatorvosi vizsgálatok szükségesek a kutya egészségi állapotának nyomon követésére. Ez magában foglalhatja az oltásokat, a paraziták elleni kezeléseket és a szűrővizsgálatokat.

Fogápolás: A rendszeres fogmosás és fogtisztító rágcsálnivalók használata segít megelőzni a fogkő kialakulását és a fogínybetegségeket.

Körömvágás: A körmök rendszeres vágása is szükséges, hogy elkerüljük a túlnőtt körmöket és a kapcsolódó problémákat.

Higiénia

Fülek: A fülek tisztítása is fontos, különösen, ha a kutya hajlamos a fülgyulladásra. Ellenőrizd rendszeresen, és szükség esetén tisztítsd meg őket kutyáknak készült fültisztítóval.

Szemek: Nézd át a kutya szemét is rendszeresen, és töröld le a váladékot egy puha, nedves ruhával, ha szükséges.

Társaság és kiképzés

Szocializáció: A Bernáthegyi kutyák szocializációja korán kezdődik. Érdemes már kölyökként elkezdeni a különböző emberekkel, állatokkal és környezetekkel való ismerkedést.

Kiképzés: Az alapvető engedelmességi képzés fontos, hogy a kutya jól nevelt és jól kezelhető legyen.

Egy bernáthegyi kutya gondozása elkötelezettséget és időt igényel, de a szeretet és a figyelem, amit viszonzásként kapunk, megéri a fáradságot.

Szőrzetápolási igényei

A bernáthegyi szőrzete hosszú, sűrű és három rétegű, ami különleges gondozást igényel. Íme, hogyan ápolhatod legjobban ezt a kutyát:

Fésülés

Gyakoriság: A Bernáthegyi szőrzete heti legalább 2-3 alkalommal fésülést igényel. Vedlési időszakban, ami tavasszal és ősszel történik, a fésülési gyakoriságot érdemes növelni, akár napi szintre is, hogy eltávolítsd az elhalt szőrszálakat és megelőzd a szőrcsomók kialakulását.

Eszközök: Használj fésűt és szőr-eltávolító kefe (pl. slicker brush) kombinációját. A fésű segít az aljszőrzet kibogozásában, míg a slicker brush eltávolítja a felszíni szőrszálakat és simábbá teszi a szőrt.

Fürdetés

Frekvencia: A kutya fürdetése általában havonta egyszer ajánlott, de szükség esetén gyakrabban is meg lehet fürdetni, például ha nagyon piszkos lesz. Azonban a túl gyakori fürdetés kiszáríthatja a bőrt és a szőrt, ezért érdemes odafigyelni.

Sampontípus: Használj kifejezetten kutyáknak készült, kímélő sampont, amely nem irritálja a bőrt. Speciális samponok is kaphatók, amelyek segíthetnek a szőrtüszők egészségének megőrzésében.

Szárítás

Szárítás: Fürdés után alaposan meg kell szárítani a kutyát, lehetőleg törölközővel vagy kutyák számára készült szárítóval. A szárítás fontos a bőr egészségének megőrzése és a hideg miatti problémák elkerülése érdekében.

Fésülés: Szárítás közben és után is érdemes fésülni a szőrt, hogy elkerüld a csomósodást.

Szőrcsomók és gubancok

Ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizd a kutya szőrzetét a csomók és gubancok után. Ezek különösen a nyak, a lábak hátsó része és a fülek körüli területeken alakulhatnak ki.

Eltávolítás: Ha csomók vagy gubancok keletkeznek, próbáld meg őket óvatosan kibogozni fésűvel vagy szőrtelenítő eszközzel. Ha a csomó túl szoros, inkább kérj segítséget egy szakértőtől, mint például egy kutyakozmetikustól.

Fül- és szemápolás

Fül: A hosszú szőr gyakran borítja a füleket, ezért fontos rendszeresen ellenőrizni őket. Tisztítsd meg a füleket puha, nedves ronggyal, és használj speciális fültisztító folyadékot, ha szükséges.

Szem: A szem körüli szőrzet is igényel gondozást. Ha a szem körüli szőrzet túl hosszúra nő, az zavarhatja a látást, ezért érdemes időnként igazítani.

Szőrzetvédelem

Kültéri tevékenységek: Ha a kutya sok időt tölt kint, különösen sáros vagy homokos környezetben, a szőrzetet gyakrabban kell tisztítani, hogy megakadályozd a szennyeződések felhalmozódását.

Téli védelem: Télen különösen fontos, hogy a szőrt alaposan szárítsd meg és figyelj arra, hogy ne hagyd, hogy a szőrzet csapadékban vagy hóban ázzon át.

A bernáthegyi szőrzetének gondozása időigényes, de a rendszeres ápolás segít megőrizni a kutya egészségét és szépségét.

Tanítása és képzése

A bernáthegyi kutya egy nagy, barátságos fajta, amelyet eredetileg az Alpokban használtak a hegymászók és utazók mentésére. Intelligens, hűséges és könnyen képezhető kutyák, amelyek kiváló családi kedvencek.

A bernáthegyi kutya tanítása és képzése pozitív megerősítésen és következetességen alapul. Ezek a kutyák nagyon vágynak arra, hogy kedvességet szerezzenek, ezért a jutalom alapú képzés nagyon hatékony lehet. Fontos azonban türelmesnek lenni és következetesnek lenni a képzés során, mivel ezek a kutyák makacsok is lehetnek.

Korai szocializáció:

A bernáthegyi kutyákat már kiskoruktól kezdve szocializálni kell más kutyákkal és emberekkel. Ez segít megakadályozni, hogy félénkek vagy agresszívek legyenek a jövőben.

Alapvető parancsok:

Az első lépés a kutyának az alapvető parancsok megtanítása, mint például az „ül”, a „feküdj”, a „maradj” és a „gyere”. Ezeket a parancsokat pozitív megerősítéssel és következetességgel lehet megtanítani.

Sétáltatás pórázon:

A bernáthegyi kutyák erős kutyák, ezért fontos, hogy megtanítsuk őket pórázon sétálni. Kezdje el a kutyáját rövid sétákkal egy csendes területen. Amikor a kutyája nyugodtan sétál a lába mellett, fokozatosan növelje a séta hosszát és a zavaró tényezők szintjét.

Továbbfejlesztett képzés:

Miután a kutyája elsajátította az alapvető parancsokat elkezdheti tanítani neki a fejlettebb trükköket, például a fekvés, a holttestjáték vagy az ugrás. Ezek a trükkök szórakoztatóak lehetnek a kutyája számára, és segíthetnek erősíteni a köteléket Önök között.

Fontos megjegyezni, hogy minden kutya egyedi, és a tanuláshoz és a képzéshez eltérő időre van szüksége. Legyen türelmes a kutyájával, és kövesse következetesen a képzési módszereket. Ha bármilyen problémája van a kutyája tanításával vagy képzésével, forduljon szakképzett kutyakiképezőhöz.

Alkalmazási területei

A bernáthegyi kutya sokoldalú lehetőségekkel rendelkezik, ami részben a fajtára jellemző intelligenciának, szorgalomnak és jól nevelt természetnek köszönhető. Az alábbiakban bemutatom a bernáthegyi legfontosabb alkalmazási területeit:

Családi kutyaként

A Bernáthegyi kutyák ideális családi kedvencek, köszönhetően barátságos és hűséges természetüknek. Nagyon jól kijönnek gyermekekkel, és szeretetteljes társak a családban.

  • Gyermekekkel való viselkedés: Nyugodt és türelmes természetük miatt jól viselik a gyermekek játékosságát.
  • Családi aktivitások: Szívesen részt vesznek családi sétákon és más szabadtéri tevékenységeken.

Munkakutyaként

Eredeti céljaik szerint a bernáthegyi kutyákat Svájcban különböző munkákra használták. Bár manapság ritkábban használják munkakutyaként, még mindig alkalmasak néhány feladatra.

  • Húzó és szállító munkák: Történelmileg a bernáthegyi kutyákat teherhordó feladatokra használták, például szekerek és nehéz terhek húzására.
  • Őrző és védő feladatok: Bár nem az elsődleges céljuk, a fajtát gyakran használják családi őrzőként, mivel természetüknél fogva védelmezők és éberek.

Terápiás és segítőkutya

A bernáthegyi kutyák nyugodt és empatikus természetük miatt alkalmasak terápiás és segítő feladatokra is.

  • Terápiás kutya: Szeretetükkel és megértésükkel hozzájárulhatnak a mentális és érzelmi jóléthez, például kórházakban, idősotthonokban vagy rehabilitációs központokban.
  • Segítőkutya: Bár nem annyira elterjedtek ebben a szerepben, néha segíthetnek a mozgáskorlátozottaknak vagy más speciális igényű embereknek.

Kutyasportok

Bár a bernáthegyi nem a leggyakoribb kutyasportokban részt vevő fajta, mégis találkozhatsz velük különböző sportokban és versenyeken.

  • Agility: A bernáthegyi kutyák ügyessége és intelligenciája lehetővé teszi számukra, hogy részt vegyenek agility versenyeken, ahol akadályokat kell leküzdeniük.
  • Képesség és engedelmességi versenyek: Az alapvető engedelmességi feladatokban is jól teljesíthetnek, köszönhetően intelligenciájuknak és tanulási képességüknek.

Kísérő és szórakoztató kutyaként

A bernáthegyi kutyák szeretetteljes és társaságkedvelő természetük miatt ideálisak kísérő és szórakoztató kutyákként.

  • Társasági kutya: Nagyon jól érzik magukat, ha a családdal együtt tölthetik idejüket, és élvezik a társas kapcsolataikat.
  • Szórakoztató szerep: A szeretetteljes és kedves természetük miatt nagyszerűen szórakoztatják gazdáikat és vendégeiket is.

Szabadtéri tevékenységek

A bernáthegyi kutyák jól alkalmazkodnak a szabadtéri tevékenységekhez, és örömmel vesznek részt különböző kalandokban.

  • Túrázás: Erős és kitartó kutyák, akik jól teljesítenek túrák során, különösen, ha szabad területeken mozoghatnak.
  • Kempingezés: Szívesen társaságot adnak gazdáiknak kempingezés közben, és általában jól viselik a változatos környezetet.

A bernáthegyi kutya sokoldalú és alkalmazkodó, képes különféle szerepek betöltésére a családi kutyától kezdve a munkakutyán át a terápiás kutyáig. Az ideális felhasználásuk attól függ, hogy milyen igényeket és környezetet tudnak kielégíteni gazdáik számára.

A bernáthegyi fajta betegségei

A bernáthegyi egy gyönyörű, nagytestű fajta, amely hűséges, barátságos és intelligens. Sajnos, mint minden kutyafajta, a bernáthegyi is hajlamos lehet bizonyos betegségekre.

A bernáthegyi kutyáknál leggyakoribb betegségek a következők:

Csípő- és könyökdiszplázia: Ez egy ízületi rendellenesség, amely fájdalmat, sántaságot és ízületi gyulladást okozhat. A diszpláziára való hajlam örökletes, de a túlsúly és a gyors növekedés is hozzájárulhat a kialakulásához.

Szembetegségek: A bernáthegyi kutyák hajlamosak a szemproblémákra, mint például a szürkehályog, a progresszív retina atrófia és a glaukóma. Ezek a betegségek látásvesztéshez vezethetnek.

Szívbetegségek: A dilatatív cardiomyopathia (DCM) a bernáthegyi kutyáknál gyakori szívbetegség. A DCM gyengeséget, fáradtságot és szívelégtelenséget okozhat.

Gyomorcsavarodás: Ez egy súlyos állapot, amely akkor fordul elő, amikor a gyomor megfordul magán. A gyomorcsavarodás életveszélyes lehet, ha nem kezelik azonnal.

Rák: A bernáthegyi kutyáknál gyakori a rák, beleértve a limfómát, az osteosarkómát és a hemangiosarkómát.

A bernáthegyi kutya egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy:

Vigye el rendszeresen állatorvoshoz: Az állatorvos ellenőrizheti a kutyáját a betegségek jeleire, és tanácsot adhat a megelőzésre.

Etesse egészséges étrenddel: A bernáthegyi kutyáknak egy kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, amely megfelelő mennyiségű fehérjét és kalóriát tartalmaz. Kerülje a kutyának az emberi étel vagy a zsíros ételek etetését.

Biztosítson számára rendszeres testmozgást: A bernáthegyi kutyáknak naponta legalább egy óra testmozgásra van szükségük. A séta, a futás és az úszás mind jó módja annak, hogy a kutyája aktív maradjon.

Tartsa meg a megfelelő testsúlyt: A túlsúly hozzájárulhat a csípő- és könyökdiszplázia, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kialakulásához.

Tenyésztővel konzultáljon: Ha bernáthegyi kutyát szeretne vásárolni, fontos, hogy olyan tenyésztőtől vásároljon, aki szűrő vizsgálatokat végez a kutyáin a betegségek jeleire.

A bernáthegyi kutyák általában egészséges kutyák, amelyek sok éven át élhetnek. A megfelelő gondozással és megelőzéssel segíthet megőrizni kutyája egészségét és boldogságát.

Fontos megjegyezni, hogy ez csak általános információ, és nem helyettesíti az állatorvosi tanácsot. Ha bármilyen aggálya van a kutyája egészsége miatt, kérjük, forduljon állatorvoshoz.

bernathegyi

Kinek ajánlott a tartása

Ezek a kutyák remek családi kedvencek lehetnek, de fontos, hogy meggyőződjön róla, hogy megfelelő életmódot és otthont tud biztosítani számukra, mielőtt hazavinné őket.

A bernáthegyi kutyák nagy kutyák, akiknek sok helyre van szükségük a játékhoz és a mozgáshoz. Nem alkalmasak lakásban vagy kis házban való tartásra. Ha van egy nagy udvara, ahol a kutyája szabadon szaladgálhat, az ideális. A bernáthegyi kutyáknak naponta legalább egy óra testmozgásra is szükségük van, ezért fontos, hogy legyen ideje és energiája sétáltatni, futtatni vagy más módon lemozgatni őket.

Általában egészséges kutyák, de hajlamosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákra, mint például a csípő- és könyökdiszplázia, a szívbetegségek és a rák. Fontos, hogy olyan tenyésztőtől vásároljon kutyát, aki szűrűségi vizsgálatokat végez a kutyáin ezen betegségek jeleire. Ezenkívül fontos, hogy a kutyáját rendszeresen elvigye állatorvoshoz ellenőrzésre és oltásra.

A bernáthegyi kutyák intelligens kutyák, amelyeket viszonylag könnyű kiképezni. Fontos azonban türelmesnek és következetesnek lenni a képzés során, mivel ezek a kutyák makacsok is lehetnek. A pozitív megerősítésen alapuló képzési módszerek a leghatékonyabbak ezeknél a kutyáknál.

A bernáthegyi kutyák nagyon ragaszkodóak és szeretetteljesek a családjukkal. Jó családi kutyák lehetnek idősebb gyerekekkel rendelkező családok számára, de fontos, hogy felügyelje őket, amikor kisgyerekekkel vannak, mivel nagy méretük miatt véletlenül megsérthetik őket.

Íme néhány dolog, amit figyelembe kell venni, mielőtt bernáthegyi kutyát vásárolna:

Van-e elég helye a kutyának? A bernáthegyi kutyáknak sok helyre van szükségük a játékhoz és a mozgáshoz. Nem alkalmasak lakásban vagy kis házban való tartásra.

Van-e ideje és energiája a kutyát lemozgatni? A bernáthegyi kutyáknak naponta legalább egy óra testmozgásra van szükségük.

Készüljön fel a kutya ápolására: A bernáthegyi kutyáknak vastag bundájuk van, amelyet rendszeresen kefélni kell. Ezenkívül sok nyáluk van, ezért gyakran kell őket fürdetni és törölgetni.

Készüljön fel a kutya képzésére: A bernáthegyi kutyák intelligens kutyák, amelyeket viszonylag könnyű kiképezni. Fontos azonban türelmesnek és következetesnek lenni a képzés során.

Készüljön fel a kutya egészségügyi ellátására: A bernáthegyi kutyák általában egészséges kutyák, de hajlamosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákra. Fontos, hogy olyan tenyésztőtől vásároljon kutyát, aki szűrűségi vizsgálatokat végez a kutyáin ezen betegségek jeleire. Ezenkívül fontos, hogy a kutyáját rendszeresen elvigye állatorvoshoz ellenőrzésre és oltásra.

Ha úgy gondolja, hogy megfelelő otthont tud biztosítani egy bernáthegyi kutyának, akkor ez egy hűséges és szeretetteljes társ lehet, aki sok éven át örömet okoz Önnek.